Logo 4FUN KIDS
  • Strona główna
  • Konkursy
  • Newsy
  • Ramówka
  • Przedszkola rysują
Logo 4FUN KIDS
  • Strona główna
  • Konkursy
  • Newsy
  • Ramówka
  • Przedszkola rysują
  • Strona główna
  • Konkursy
  • Newsy
  • Ramówka
  • Przedszkola rysują
Logo 4FUN KIDS
Logo 4FUN KIDS
  • Strona główna
  • Konkursy
  • Newsy
  • Ramówka
  • Przedszkola rysują
29 marca 2023 by Agnieszka Kurtyka 0 Comments

Wielkanoc: łatwe przepisy do zrobienia wspólnie z dziećmi

4FUN KIDSDzieciŚwięta

Wciąż żywe jest wspomnienie Tłustego Czwartku i karnawałowych wypieków, a Wielki Post niespodziewanie ma się ku końcowi i myślami zaczynamy już błądzić w pobliżu wielkanocnych słodkości. Przygotowaliśmy kilka prostych przepisów, a jeśli macie w domu małych pomocników, to oni z pewnością bardzo chętnie pomogą w kuchni 😉.

Tłusty czwartek dla dzieci — prosty przepis na pączki, faworki, jabłka w cieście z cynamonem i oponki serowe >> 

Na końcu każdego przepisu znajdziecie zdjęcia poglądowe pokazujące gotowy wypiek.

Słodkie zajączki z lukrem – przepis do zrobienia z dzieckiem

To niesamowicie wdzięczny wypiek, który doskonale wpisuje się w symbolikę świąt, a dla małych rączek może być okazją do ćwiczenia motoryki małej.

Czas przygotowania: około 3 godziny (ponad 2 godziny czekania, aż ciasto wyrośnie).

Czas pieczenia: 15-18 minut.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

500 g mąki pszennej
15 g suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
70 g masła, roztopionego i przestudzonego
Przepis pochodzi z tej strony >>.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na około 15 części, mniej więcej 70 gramowych, uformować kulki. Z każdej kulki ciasta oderwać kawałek 10 g i uformować z niego okrągły ogonek. Z reszty ciasta uformować długi na 32 – 35 cm wałeczek z ciasta. Ogonek przykleić do wałeczka, dokładnie pośrodku (ogonek ma leżeć na blacie, nie na wałeczku). Następnie chwycić wałeczek za końce i zawinąć nad ogonkiem. Trzymając nadal za końce skręcić wałeczek ponownie, jak świderek. Końce wałeczka będą teraz uszkami zająca.
Tak uformowane zajączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą lub lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 minut).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 18 minut. Wyjąć, jeszcze ciepłe polukrować.

Jeżeli macie maszynę do robienia chleba:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta “dough‚” (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

Wielkanocna babka czekoladowa z kardamonem — przepis do zrobienia z dziećmi

Nie ma Wielkanocy bez babki, a przecież dzieci uwielbiają czekoladę 😊. Dlatego proponujemy przepis na przepyszną babkę czekoladową z dodatkiem kardamonu. Uwaga! W tym przepisie kluczowe jest długie i staranne miksowanie. Maluchy na pewno chętnie pomogą, ale musicie kontrolować, czy masa jajeczna ma odpowiednią konsystencję i objętość.

Czas przygotowania: około 30 minut.

Czas pieczenia: co najmniej 45 minut.

Poziom trudności: średnio trudne.

Składniki:

5 dużych jajek
1 i 1/4 do 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
2 łyżeczki zmielonego kardamonu (niekoniecznie)

Przepis pochodzi z tej strony >>.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę  [typowa forma na babkę, z dziurką w środku — przyp. red.] o pojemności około 2,1 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej mieszanki, która nawet potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 – 10 minut, mikserem ręcznym od 10 – 15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.
Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, kakao, kardamonem (jeśli dodajemy) i proszkiem do pieczenia. Składniki po wymieszaniu przesiać bezpośrednio do mieszanki jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. W międzyczasie masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, wymieszać szpatułką tylko do dokładnego połączenia się składników.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy.
Piec w temperaturze 160 – 170ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na paterę, by babka przestygła. Przed podaniem polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

Polewa czekoladowa:
80 ml śmietany kremówki 36%
80 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej deserowej czekolady
W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki wsypać chocolate chips i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.

Ciasto jajko sadzone — przepis do zrobienia z dziećmi

To z kolei bardzo prosty w wykonaniu deser, który powinien zachwycić dzieci i nie tylko! Naprawdę robi wrażenie i wygląda jak prawdziwe jajko sadzone. Spód ciasta wymaga pieczenia, a reszta wymaga chłodzenia — to sernik na zimno.

Czas przygotowania: 30-40 minut

Czas pieczenia: 15-20 minut

Czas tężenia: kilka godzin

Poziom trudności: średnio trudne

Składniki na spód ciasta:

2 duże jajka
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis pochodzi z tej strony >>.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.
Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównać – ciasto przykryje papier cienką warstwą.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 – 20 minut lub do zarumienienia się ciasta i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. 

Składniki na masę serową:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
500 g serka mascarpone, schłodzonego
200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
3 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej lub ewentualnie cytrynowej* (na 500 ml wody)
6 – 7 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku
1-2 małe puszki moreli w syropie (lub z kompotu)

* Używając galaretki cytrynowej można pominąć sok z cytryny. Galaretka cytrynowa jest też słodsza od winogronowej, można zmniejszyć ilość cukru w masie serowej lub posłodzić do smaku.

Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu). Wystudzić w temperaturze pokojowej, dopilnowując by pozostała płynna.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i cukier puder. Ubić do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek). Dodać śmietanę kremówkę i ubić, do momentu zgęstnienia masy. Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny – ubić, do wymieszania i połączenia.
Masę serową przelać na blat ciasta. Wyrównać. Natychmiast poukładać połówki moreli z syropu, wciskając je lekko w krem. Odstawić do stężenia.

Galaretka i posypka:

500 ml syropu z moreli** (lub kompotu), w temperaturze pokojowej
3,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
garstka posiekanych pistacji

** Zamiast syropu z moreli można użyć napoju Sprite, można też wykonać galaretkę z kupnej przezroczystej galaretki winogronowej (2 galaretki rozpuszczone w trochę więcej niż połowie ilości wody z opakowania).

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu z moreli (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić  a następnie dodać do reszty syropu z moreli, dobrze wymieszać do połączenia. Jeśli będą widoczne małe grudki żelatyny lub jeśli galaretka nie będzie przezroczysta podgrzać ją w mikrofali lub na palniku (nie doprowadzając do wrzenia). Wystudzić.
Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową z morelami. Odstawić do całkowitego stężenia.

Przed podaniem posypać ciasto pistacjami. Kroić na kwadraty, w taki sposób, by morela znajdowała się na środku każdego z kwadratów. Ciasto jajko sadzone przechowywać w lodówce.

Sernik rosa — przepis do zrobienia z dziećmi

To niezwykle puszysty sernik z pianką na wierzchu, ozdobiony kroplami słodkiej rosy. Jeżeli macie robot kuchenny wysokoobrotowy, całość będzie bardzo szybka w wykonaniu.

Czas przygotowania: około godziny jeżeli nie macie robota kuchennego lub 15 minut jeżeli macie + 2 godziny chłodzenia

Czas pieczenia: 50 + 10 minut.

Poziom trudności: łatwe.

Przepis pochodzi z książki Kulinarne ABC.

Składniki na spód:
masło, do natłuszczenia formy
125 g masła, pokrojonego na kawałki
30 g cukru
1 jajko
1 żółtko
250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Formę o wymiarach 40 x 24 x 6 centymetrów natłuścić i odstawić.

Manualnie:
Wszystkie składniki wysypać na stolnicę i wyrobić ciasto.

Mechanicznie:
Składniki umieścić w misie miksera/robota i wyrobić.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód blachy do pieczenia.

Składniki na masę serową:

5 żółtek
1000 g twarogu, pokrojonego na kawałki lub sera z wiaderka
250 g cukru
80 g budyniu śmietankowego lub waniliowego, w proszku, bez cukru
650 g mleka
120 g oleju, np. słonecznikowego

Jeżeli wolicie ser twarogowy i nie korzystacie z robota kuchennego, trzeba go zmielić 3-krotnie.

Mechanicznie:
Składniki umieścić w misie miksera i włączyć na średnio wysokie obroty na 3 minuty.

Manualnie:
Składniki umieścić w dużym garnku i miksować końcówkami do ubijania białek do otrzymania jednolitej masy bez grudek.

Gotową masę wylewamy na ciasto ułożone w blasze. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Pod koniec pieczenia przygotowujemy piankę z białek:

5 białek

100 g cukru pudru

szczypta soli.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo  cukier, cały czas miksując. Piana powinna być sztywna i nie przelewać się. Wykładamy ją na gorące ciasto i pieczemy przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i chłodzimy minimum przez 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto będzie powoli obniżać swoją temperaturę, z czasem na piance pojawią się złociste krople rosy. Wystawienie ciasta na zimną temperaturę zaraz po upieczeniu może zepsuć ten efekt.

przepisy wypieki
Śmigus dygus – sikawki DIY. Zrób je sam w domuŚmigus dygus – sikawki DIY. Zrób je sam w domu29 marca 2023
Rodzice nie mieli biletu dla niemowlaka, porzucili go na lotnisku29 marca 2023Rodzice nie mieli biletu dla niemowlaka, porzucili go na lotnisku

Powiązane newsy

Newborn,Beautiful,Baby,Twins,Sleeping,With,Pacifier.,Closeup,Portrait,,Caucasian
DzieciInteresujące
3 lutego 2021 by Ewa Kwiatkowska

Kobieta urodziła bliźnięta. Każde z nich ma innego ojca

Read More
4FUN KIDS
29 października 2021 by Agnieszka Kurtyka

KIDS LISTA: Twoje dziecko prezenterem 4FUN KIDS! W tym tygodniu Kornelka ze Stąporkowa

Read More
4FUN KIDSDzieciWychowanie
22 września 2022 by Agnieszka Kurtyka

Jak ułatwić wieczorną rutynę z dziećmi — GENIALNY sposób z Instagrama

Read More
4FUN KIDSDzieciFinanse
5 stycznia 2022 by Agnieszka Kurtyka

12000 plus w praktyce. Rodzice dostaną mniej, niż oczekiwali

Read More
Najnowsze wpisy
  • Kolejna śmierć dziecka w nagrzanym samochodzie. Rodzicu, wyrób sobie te nawyki
    Kolejna śmierć dziecka w nagrzanym samochodzie. Rodzicu, wyrób sobie te nawyki
    5 czerwca 2023
  • KIDS LISTA: Twoje dziecko prezenterem 4FUN KIDS! W tym tygodniu Jakub ze Skórcza
    KIDS LISTA: Twoje dziecko prezenterem 4FUN KIDS! W tym tygodniu Jakub ze Skórcza
    2 czerwca 2023
  • 800 plus: co już wiadomo? Kiedy spodziewać się podwyżki świadczenia?
    800 plus: co już wiadomo? Kiedy spodziewać się podwyżki świadczenia?
    2 czerwca 2023
  • Śpiewające Brzdące – nowe piosenki na YouTubie. Premiery maj 2023
    Śpiewające Brzdące – nowe piosenki na YouTubie. Premiery maj 2023
    1 czerwca 2023
  • 500 plus: przegapiony termin składania wniosków? Czy i jak można odzyskać niewypłacone pieniądze?
    500 plus: przegapiony termin składania wniosków? Czy i jak można odzyskać niewypłacone pieniądze?
    1 czerwca 2023
Tagi
500 plus 500+ aktywność bezpieczeństwo bon turystyczny boże narodzenie ciekawostki ciąża covid dieta diy dzieci edukacja ferie imiona imiona dla dzieci kids lista macierzyństwo nauka niemowlę pandemia piosenki piosenki dla dzieci podróże poradnik poród prawo prezenty przedszkola i żłobki przedszkole przepisy Przyroda psychologia rodzina rozwój sport szczepienia szkoła urodziny wakacje zabawki zima świadczenia święty mikołaj żłobek
Logo 4FUN KIDS

Zapraszamy do bezpiecznego świata muzycznej rozrywki dla dzieci i rodziców.

 

 GDZIE OGLĄDAĆ 4FUN KIDS?

Facebook-f Youtube Instagram
Regulaminy
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
  • Polityka cookies
  • Obowiązek informacyjny
  • Informacje o nadawcy
Ważne linki
  • naEKRANIE.pl
  • 4FUN.TV
  • SCREEN NETWORK
  • CupSell
  • Digital Network
Kontakt
4FUN Sp. z o.o., Fabryczna 5A, 00-446 Warszawa
contacts_icon_03

[email protected]

Stronę z dumą przygotowała ekipa 4FUN KIDS 2021