Logo 4FUN KIDS
  • Strona główna
  • Konkursy
  • Newsy
  • Ramówka
  • Przedszkola rysują
Logo 4FUN KIDS
  • Strona główna
  • Konkursy
  • Newsy
  • Ramówka
  • Przedszkola rysują
  • Strona główna
  • Konkursy
  • Newsy
  • Ramówka
  • Przedszkola rysują
Logo 4FUN KIDS
Logo 4FUN KIDS
  • Strona główna
  • Konkursy
  • Newsy
  • Ramówka
  • Przedszkola rysują
18 października 2021 by Ewa Kwiatkowska 0 Comments

5 najsmaczniejszych przepisów z dyni. Dzieci je pokochają!

DzieciInteresująceOpieka

Jesień obfituje w takie dobrodziejstwa natury, jakim jest na przykład dynia. Jak jej nie kochać? Jest wielka, przybiera piękne kolory, a do tego jest po prostu zdrowa i przepyszna. Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na przygotowanie najsmaczniejszych potraw z dyni. Twoje dzieci z pewnością je pokochają. Zainspiruj się! 🙂

1960x904_gimnastyka-dla-smyka
1960x904_rysujemy
codziennie od 13.00
1960x904_ucze-sie-angielskiego
Poprzednie
Następne

Penne z kurczakiem i dynią

Ten posiłek zrobisz bardzo szybko, jest tani i naprawdę smaczny! Pyszna kombinacja kurczaka i dyni ma szansę na stanie się stałym elementem rodzinnego menu obiadowego.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 brązowa cebula (pokrojona w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 2 udka z kurczaka (pokrojone w kostkę)
  • 2 szklanki dyni piżmowej (pokrojone w kostkę, obrane)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 kostki rosołu drobiowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka
  • 250 g makaronu penne (gotowanego)

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz czosnek. Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj kurczaka i gotuj, aż się zarumieni.
  2. Czas na dorzucenie kolejnych dodatków – wrzuć dynię i oregano. Wszystko razem smaż przez 5 minut.
  3. Następnie wymieszaj mąkę kukurydzianą i pokruszoną kostkę bulionu w szklance mleka. Mieszankę dodaj na patelnię i zamieszaj. Stopniowo dodawaj drugą filiżankę mleka, gdy mieszanina zacznie gęstnieć.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Wymieszaj ugotowany makaron i podaj na talerze.

Pycha! 🙂

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#カボチャのペンネ #pumpkinpenne #cooking#手作り

Post udostępniony przez pepe (@pepe_ern) Paź 8, 2017 o 4:16 PDT

Paszteciki dyniowe

Fantastyczna propozycja dla rodziców, którzy starają się gotować wegetariańskie potrawy. Ten posiłek z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Na dodatek jest naprawdę prosty w wykonaniu!

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 brązowa cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 200 g greckiej fety (pokruszonej)
  • 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego (rozmrożone)
  • 1 jajko (ubite)
  • 1 łyżka nasion sezamu

Wykonanie:

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Obierz dynię i usuń pestki. Pokrój ją w kostkę 1,5 centymetrową. Tak przygotowane warzywo oblej łyżką (20ml) oliwy z oliwek. Dynię rozłóż na papierze do pieczenia i z blachą włóż do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
  2. Rozgrzej na patelni resztę oliwy z oliwek. Podsmaż na niej, na małym ogniu, cebulę i czosnek przez pięć minut. Dodaj mrożony szpinak i całość gotuj przez 10 minut. Mieszaj często, aż całość się połączy. Teraz czas dodać upieczoną dynię i pokruszoną fetę. Dobrze dopraw solą i pieprzem.
  3. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 ° C.
  4. Czas na ciasto francuskie. Przetnij każdy arkusz ciasta na pół, aby utworzyć sześć pasków. Umieść 1/6 dyniowej mieszanki wzdłuż każdego paska. Długą krawędź posmaruj ubitym jajkiem. Teraz zawiń ciasto z farszem tak, żeby utworzyć paszteciki. Połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch jajkiem i posyp sezamem.
  5. Piecz przez 25-30 minut, aż się zarumienią.

Gotowe! Uwaga, zamiast drobnych pasztecików można zrobić warkocz z ciasta francuskiego.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

#pumpkinspinach #pullapartbread This right here is why I rarely go on #epicurious or Pinterest or *fill in the blank*!!! Seriously, one peek and suddenly you’re making All The Things!!!!

Post udostępniony przez Danielle Baker (@bakerscakes) Lis 24, 2016 o 12:00 PST

Dyniowy hummus z chlebkiem typu pita

Pyszna wariacja na temat zwykłego hummusa. Uwaga, bo dla niektórych dzieci pasta może być trochę za ostra!

Składniki:

  • 2 szklanki miąższu z dyni piżmowej
  • 1/4 szklanki pasty tachinii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 0,5 g kminku mielonego
  • oliwa z oliwek (do skropienia)
  • chleb pita

Wykonanie:

  1. Wymieszaj lub zmisksuj wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek i chlebka pity w misce.
  2. Całość przełóż do miski, w której „hummus” będzie podawany i skrop oliwą z oliwek. Posyp odrobiną kminku mielonego. Zawiń chleb pita w folię i podgrzej w piekarniku.

Proste, prawda?

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

BALKABAKLI HUMUS 🎃😋 Tam mevsiminde balkabakli bir tarifle sizlerleyim. Hazirlamasi cok kolay lezzeti harika 🧡 Hadi sizde balkabakli humus ile sofranizi renklendirin bugun 😋 ‼️‼️Bu arada bir sonraki tarifi kacirmayin harika bir cekilis geliyor takipte kalin ‼️‼️ ……………………………………………………………………… Malzemeler: 🎃 1 bardak onceden haslanmis balkabagi puresi 🎃 1 bardak haslanmis nohut 🎃 2 dis sarimsak 🎃 3 yemek kasigi tahin 🎃 1 tatli kasigi kimyon 🎃 1 cay kasigi tuz 🎃 Yarim limonun suyu 🎃4-5 kup buz 🎃3 yemek kasigi zeytin yagi ……………………………………………………………………… Yapilisi: 🎃 Butun malzemelerimizi rondoya alip 3-4 dakika calistiriyoruz. 🎃 En son karisimi ocakta isitiyoruz, uzerine zeytinyagi, susam ve pul biberle susleyip servis ediyoruz. Afiyet olsun 🧡🧡 #pumpkinhummus #humus #pumpkin #yemektarifleri #hummus

Post udostępniony przez Tahinimm 🍴 (@tahinimm) Paź 21, 2020 o 9:53 PDT

Dyniowo-gruszkowo-imbirowy chlebek

Ten bochenek to pyszna alternatywa dla popularnego chleba bananowego, który z pewnością wszyscy już piekliśmy!

  •  Składniki:
  • 3 szklanki mąki razowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 g dyni piżmowej (startej)
  • 1 gruszka (wydrążona, starta, nieobrana)
  • 1 łyżeczka imbiru (starty)
  • 185 g masła (stopionego)
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 jajko (ubite)
  • 3/4 szklanki cukru

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C i wyłóż formę  papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj pozostałe składniki i delikatnie je wszystkie wymieszaj. Powstałą masę przełóż do farmy.
  3. Chlebek piecz przez 50 minut lub do momentu, aż szpikulec wyjdzie czysty.

Smacznego.

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Pumpkin. bread. Let’s talk about it. This loaf took me three tries to perfect (yes i made all three loaves in 1 week; it was chaos). But, I finally perfected the perfect pumpkin bread recipe! It has the least amount of oil possible and lets the pumpkin bring the moisture and flavor. It is a one bowl recipe, so it’s super easy! This autumn staple needs to get in your stomach ASAP! Recipe at the link in my bio 🎃 . . . . . . . . #bakingwithlemon #pumpkinspice #pumpkinspiceeverything #pumpkinbread #pumpkinloaf #pumpkinseason #bakefromscratch #thebakefeed #feedfeed #feedfeedbaking #foodtographyschool #foodtography #foodblogger #foodphotographer #wsbakeclub #spookyseason #homebake #easyrecipes #dessertporn #desserttable #huffposttaste #eeeats #pumpkincake #fallbaking #pâtisserie #bakersofinstagram #baking #cakestagram #igfoodie #foodgawkers

Post udostępniony przez Emily (@bakingwithlemon) Wrz 25, 2020 o 7:58 PDT

Zapiekanka makaronowa z dynią piżmową i kozim serem

Makaron ma bardzo interesujący smak – jednocześnie jest słodki i może być delikatnie pikantny. Kozi ser daje kremowy twist w konsystencji. Te smaki z pewnością nie odstraszą dzieci. Z resztą sprawdźcie sami. 😉

Składniki:

  • 500 g ugotowanego makaronu penne
  • 3 szklanki ugotowanej dyni piżmowej (gotowanej)
  • 120 g koziego sera

Wartwa wierzchnia:

  • 125 g panierowanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

WYKONANIE:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Nasmaruj naczynie żaroodporne olejem, oliwą lub masłem.
  2. Przełóż makaron do dużej miski i odstaw na bok.
  3. Za pomocą robota kuchennego połącz dynię i kozi ser na gładką i kremową masę.
  4. Mieszankę dyni wymieszaj z makaronem i wlej do naczynia.
  5. W małej misce połącz orzechy włoskie, brązowy cukier i ziele angielskie i posyp makaron na wierzchu.
  6. Całość piecz przez 20-25 minut, aż się podgrzeje i zarumieni.

Pycha! 🙂

 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Yummie!!! Iemand interesse in het recept? #pompoen #pumpkin #pasta #gorgonzola #yummie #pompoenpasta #pumpkinpenne #zolekker

Post udostępniony przez M A R I SS A (@marissa_kalkman) Paź 29, 2017 o 11:24 PDT

Macie swoje sprawdzone przepisy na dynię? Pochwalcie się w komentarzach!

jesienna kuchnia kuchnia przepisy
Szczepienia obowiązkowe dzieci – na jakie choroby?Szczepienia obowiązkowe dzieci – na jakie choroby?18 października 2021
Halloween 2021: przebrania i gadżety z sieciówek dla dzieci19 października 2021Halloween 2021: przebrania i gadżety z sieciówek dla dzieci

Powiązane newsy

4FUN KIDSDzieci
7 marca 2022 by Agnieszka Kurtyka

Pierwsze oznaki wiosny, których możemy wypatrywać z dziećmi na spacerach

Read More
4FUN KIDSDzieci
30 grudnia 2021 by Agnieszka Kurtyka

Kim jest Katarzyna Głozak? Tłumaczy na język migowy piosenki dla dzieci w 4FUN KIDS

Read More
DomDzieciZabawa
21 grudnia 2020 by Ewa Kwiatkowska

Masz tę zabawkę w domu? Uważaj i nie dawaj jej dziecku

Read More
4FUN KIDSInteresujące
23 września 2021 by Agnieszka Kurtyka

Ciekawostki o kasztanach

Read More
Najnowsze wpisy
  • Samotność w macierzyństwie – czy to normalne zjawisko?
    Samotność w macierzyństwie – czy to normalne zjawisko?
    27 czerwca 2022
  • Jaki krem z filtrem dla dzieci? Krem z filtrem dla niemowląt
    Jaki krem z filtrem dla dzieci? Krem z filtrem dla niemowląt
    26 czerwca 2022
  • Pierwsze kolonie — jaki wiek jest odpowiedni? Kiedy zacząć i skąd wiedzieć, że to dobry moment?
    Pierwsze kolonie — jaki wiek jest odpowiedni? Kiedy zacząć i skąd wiedzieć, że to dobry moment?
    24 czerwca 2022
  • KIDS LISTA: Twoje dziecko prezenterem 4FUN KIDS! W tym tygodniu Igor i Jaś z Nowej Rudy
    KIDS LISTA: Twoje dziecko prezenterem 4FUN KIDS! W tym tygodniu Igor i Jaś z Nowej Rudy
    24 czerwca 2022
  • Wakacje 2022 w 4FUN KIDS
    Wakacje 2022 w 4FUN KIDS
    24 czerwca 2022
Tagi
500 plus 500+ aktywność boże narodzenie ciekawostki ciąża covid diy dzieci dziecko edukacja imiona kids lista konkurs koronawirus kreatywność narty nauka niemowlę obostrzenia pandemia pomoc pomysły poradnik poród prezenty przedszkola i żłobki przedszkole przepisy Przyroda psychologia restrykcje rodzina rozwój sport szczepienia szkoła urodziny wakacje zabawki zima zwierzęta świadczenia życzenia żłobek
Logo 4FUN KIDS

Zapraszamy do bezpiecznego świata muzycznej rozrywki dla dzieci i rodziców.

 

 GDZIE OGLĄDAĆ 4FUN KIDS?

Facebook-f Youtube Instagram
Regulaminy
  • Regulamin serwisu
  • Polityka prywatności
  • Polityka cookies
  • Obowiązek informacyjny
Ważne linki
  • naEKRANIE.pl
  • 4FUN.TV
  • SCREEN NETWORK
  • CupSell
  • 4FUN Media
Kontakt

4FUN Sp. z o.o., Stawki 2A,
00-193, Warszawa

contacts_icon_03

[email protected]

Stronę z dumą przygotowała ekipa 4FUN KIDS 2021