Od kiedy dziecko może jeść grzyby i jakie?
Wraz z nadejściem jesieni zaczyna się zbieranie… Maluchy nie przepuszczą żadnego kasztana, nie pogardzą też żołędziami i pięknie wybarwionymi liśćmi. A dorośli chętniej odwiedzają las w poszukiwaniu grzybów. We wrześniu i październiku potrawy z grzybami pojawiają się częściej, a stąd już niedaleka droga do świąt, które wręcz grzybami stoją. Kiedy możemy zaproponować dziecku potrawy z darami lasu?
Grzyby – od jakiego wieku dziecko może je jeść?
Po pierwsze, trzeba zaznaczyć, że grzyb grzybowi nierówny. Wyróżniamy tutaj leśne oraz hodowlane. Te drugie to pieczarki, boczniaki i shitake.
Od kiedy dziecko może jeść pieczarki? Zgodnie z zaleceniami WHO od momentu, kiedy dziecko je już posiłki stałe. Biorąc pod uwagę stopniowe rozszerzanie diety, bezpiecznie można powiedzieć, że jeszcze przed ukończeniem 1. roku życia możemy proponować maluchowi pieczarki i inne grzyby hodowlane. Muszą być one poddane obróbce termicznej, wcześniej dokładnie oczyszczone. Ważne, by pierwsze degustacje nie zawierały dużej ilości grzybów, najlepiej również, by były one zblendowane.
Od kiedy dziecko może jeść grzyby leśne? Zaleca się, by grzyby podawać dopiero dzieciom, które ukończyły 12. rok życia. Dotyczy to również potraw, do których na etapie przygotowywania dodawane były grzyby, nawet jeżeli zostały one potem wyjęte. Niektóre zalecenia wskazują na wiek 7 lat, inne okolice 10 lat, ale lepiej z tym poczekać.
Dlaczego akurat 12 lat? Chodzi tutaj o konsekwencje ewentualnego zatrucia. Organizm dziecka sobie z tym najzwyczajniej w świecie nie poradzi i może to doprowadzić do tragedii. Najbardziej doświadczony grzybiarz może się pomylić. Nawet jeżeli zbieramy same borowiki szlachetne, które ciężko pomylić z czymkolwiek innym, nie należy ich podawać dzieciom w żadnej postaci. W przypadku niefortunnej pomyłki dorosły człowiek w najgorszym wypadku trafi do szpitala (śmiertelne zatrucia grzybami to naprawdę rzadkość), dziecko natomiast może tego nie przeżyć. Substancje toksyczne w grzybach są bardzo silne.
Warto tutaj dodać, że grzyby są bardzo ciężkostrawne i nawet dorosły człowiek po zjedzeniu zbyt dużej porcji może doświadczyć dolegliwości żołądkowych. W przypadku małego dziecka ostra biegunka jest już poważnym zagrożeniem, a jest ona wysoce prawdopodobna po spożyciu leśnych grzybów przez kilkulatka.
Dania na Wigilię dla dzieci. Co dla niejadków? >>
Jeżeli na święta koniecznie chcecie podawać dzieciom potrawy z grzybami, przygotujcie dla nich wersje z pieczarkami.