Wielkanoc: łatwe przepisy do zrobienia wspólnie z dziećmi
Wciąż żywe jest wspomnienie Tłustego Czwartku i karnawałowych wypieków, a Wielki Post niespodziewanie ma się ku końcowi i myślami zaczynamy już błądzić w pobliżu wielkanocnych słodkości. Przygotowaliśmy kilka prostych przepisów, a jeśli macie w domu małych pomocników, to oni z pewnością bardzo chętnie pomogą w kuchni 😉.
Na końcu każdego przepisu znajdziecie zdjęcia poglądowe pokazujące gotowy wypiek.
Słodkie zajączki z lukrem – przepis do zrobienia z dzieckiem
To niesamowicie wdzięczny wypiek, który doskonale wpisuje się w symbolikę świąt, a dla małych rączek może być okazją do ćwiczenia motoryki małej.
Czas przygotowania: około 3 godziny (ponad 2 godziny czekania, aż ciasto wyrośnie).
Czas pieczenia: 15-18 minut.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
500 g mąki pszennej
15 g suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
2 jajka
250 ml mleka
pół łyżeczki soli
70 g masła, roztopionego i przestudzonego
Przepis pochodzi z tej strony >>.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na około 15 części, mniej więcej 70 gramowych, uformować kulki. Z każdej kulki ciasta oderwać kawałek 10 g i uformować z niego okrągły ogonek. Z reszty ciasta uformować długi na 32 – 35 cm wałeczek z ciasta. Ogonek przykleić do wałeczka, dokładnie pośrodku (ogonek ma leżeć na blacie, nie na wałeczku). Następnie chwycić wałeczek za końce i zawinąć nad ogonkiem. Trzymając nadal za końce skręcić wałeczek ponownie, jak świderek. Końce wałeczka będą teraz uszkami zająca.
Tak uformowane zajączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą lub lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 minut).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 18 minut. Wyjąć, jeszcze ciepłe polukrować.
Jeżeli macie maszynę do robienia chleba:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta “dough‚” (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
Wielkanocna babka czekoladowa z kardamonem — przepis do zrobienia z dziećmi
Nie ma Wielkanocy bez babki, a przecież dzieci uwielbiają czekoladę 😊. Dlatego proponujemy przepis na przepyszną babkę czekoladową z dodatkiem kardamonu. Uwaga! W tym przepisie kluczowe jest długie i staranne miksowanie. Maluchy na pewno chętnie pomogą, ale musicie kontrolować, czy masa jajeczna ma odpowiednią konsystencję i objętość.
Czas przygotowania: około 30 minut.
Czas pieczenia: co najmniej 45 minut.
Poziom trudności: średnio trudne.
Składniki:
5 dużych jajek
1 i 1/4 do 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
2 łyżeczki zmielonego kardamonu (niekoniecznie)
Przepis pochodzi z tej strony >>.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę [typowa forma na babkę, z dziurką w środku — przyp. red.] o pojemności około 2,1 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.
Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej mieszanki, która nawet potroi swoją objętość. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 – 10 minut, mikserem ręcznym od 10 – 15 minut. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.
Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, kakao, kardamonem (jeśli dodajemy) i proszkiem do pieczenia. Składniki po wymieszaniu przesiać bezpośrednio do mieszanki jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. W międzyczasie masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, wymieszać szpatułką tylko do dokładnego połączenia się składników.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy.
Piec w temperaturze 160 – 170ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na paterę, by babka przestygła. Przed podaniem polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Polewa czekoladowa:
80 ml śmietany kremówki 36%
80 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej deserowej czekolady
W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki wsypać chocolate chips i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.
Ciasto jajko sadzone — przepis do zrobienia z dziećmi
To z kolei bardzo prosty w wykonaniu deser, który powinien zachwycić dzieci i nie tylko! Naprawdę robi wrażenie i wygląda jak prawdziwe jajko sadzone. Spód ciasta wymaga pieczenia, a reszta wymaga chłodzenia — to sernik na zimno.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Czas tężenia: kilka godzin
Poziom trudności: średnio trudne
Składniki na spód ciasta:
2 duże jajka
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis pochodzi z tej strony >>.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.
Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównać – ciasto przykryje papier cienką warstwą.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 – 20 minut lub do zarumienienia się ciasta i tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
500 g serka mascarpone, schłodzonego
200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
3 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej lub ewentualnie cytrynowej* (na 500 ml wody)
6 – 7 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku
1-2 małe puszki moreli w syropie (lub z kompotu)
* Używając galaretki cytrynowej można pominąć sok z cytryny. Galaretka cytrynowa jest też słodsza od winogronowej, można zmniejszyć ilość cukru w masie serowej lub posłodzić do smaku.
Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu). Wystudzić w temperaturze pokojowej, dopilnowując by pozostała płynna.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i cukier puder. Ubić do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek). Dodać śmietanę kremówkę i ubić, do momentu zgęstnienia masy. Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok z cytryny – ubić, do wymieszania i połączenia.
Masę serową przelać na blat ciasta. Wyrównać. Natychmiast poukładać połówki moreli z syropu, wciskając je lekko w krem. Odstawić do stężenia.
Galaretka i posypka:
500 ml syropu z moreli** (lub kompotu), w temperaturze pokojowej
3,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
garstka posiekanych pistacji
** Zamiast syropu z moreli można użyć napoju Sprite, można też wykonać galaretkę z kupnej przezroczystej galaretki winogronowej (2 galaretki rozpuszczone w trochę więcej niż połowie ilości wody z opakowania).
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu z moreli (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić a następnie dodać do reszty syropu z moreli, dobrze wymieszać do połączenia. Jeśli będą widoczne małe grudki żelatyny lub jeśli galaretka nie będzie przezroczysta podgrzać ją w mikrofali lub na palniku (nie doprowadzając do wrzenia). Wystudzić.
Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową z morelami. Odstawić do całkowitego stężenia.
Przed podaniem posypać ciasto pistacjami. Kroić na kwadraty, w taki sposób, by morela znajdowała się na środku każdego z kwadratów. Ciasto jajko sadzone przechowywać w lodówce.
Sernik rosa — przepis do zrobienia z dziećmi
To niezwykle puszysty sernik z pianką na wierzchu, ozdobiony kroplami słodkiej rosy. Jeżeli macie robot kuchenny wysokoobrotowy, całość będzie bardzo szybka w wykonaniu.
Czas przygotowania: około godziny jeżeli nie macie robota kuchennego lub 15 minut jeżeli macie + 2 godziny chłodzenia
Czas pieczenia: 50 + 10 minut.
Poziom trudności: łatwe.
Przepis pochodzi z książki Kulinarne ABC.
Składniki na spód:
masło, do natłuszczenia formy
125 g masła, pokrojonego na kawałki
30 g cukru
1 jajko
1 żółtko
250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Formę o wymiarach 40 x 24 x 6 centymetrów natłuścić i odstawić.
Manualnie:
Wszystkie składniki wysypać na stolnicę i wyrobić ciasto.
Mechanicznie:
Składniki umieścić w misie miksera/robota i wyrobić.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód blachy do pieczenia.
Składniki na masę serową:
5 żółtek
1000 g twarogu, pokrojonego na kawałki lub sera z wiaderka
250 g cukru
80 g budyniu śmietankowego lub waniliowego, w proszku, bez cukru
650 g mleka
120 g oleju, np. słonecznikowego
Jeżeli wolicie ser twarogowy i nie korzystacie z robota kuchennego, trzeba go zmielić 3-krotnie.
Mechanicznie:
Składniki umieścić w misie miksera i włączyć na średnio wysokie obroty na 3 minuty.
Manualnie:
Składniki umieścić w dużym garnku i miksować końcówkami do ubijania białek do otrzymania jednolitej masy bez grudek.
Gotową masę wylewamy na ciasto ułożone w blasze. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Pod koniec pieczenia przygotowujemy piankę z białek:
5 białek
100 g cukru pudru
szczypta soli.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Piana powinna być sztywna i nie przelewać się. Wykładamy ją na gorące ciasto i pieczemy przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i chłodzimy minimum przez 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto będzie powoli obniżać swoją temperaturę, z czasem na piance pojawią się złociste krople rosy. Wystawienie ciasta na zimną temperaturę zaraz po upieczeniu może zepsuć ten efekt.