Salmonella w popularnych słodyczach dla dzieci. Firma wycofuje produkty ze sklepów
W Wielkiej Brytanii u ponad 60 dzieci stwierdzono zatrucie Salmonellą, które wiązane jest ze spożyciem popularnych jajek z niespodzianką – Kinder Surprise. Większość przypadków dotyczyła dzieci poniżej 5. roku życia. Jak wygląda sytuacja w Polsce?
Słodycze Kinder wycofane ze sklepów
Polskie jajka z niespodzianką produkowane są na terenie naszego kraju, w miejscowości Belsk Duży. Jajka, które spowodowały zatrucie w Wielkiej Brytanii, produkowane są w Belgii. Dlatego polskie Kinder Niespodzianki są bezpieczne, ze względów bezpieczeństwa wycofano jednak inne produkty, które również produkowane są w Belgii. I choć dotychczas nie zgłoszono przypadków zatrucia po spożyciu tych produktów, firma Ferrero zdecydowała się wycofać je z rynku. Oficjalny komunikat możemy znaleźć na stronach www.ferrero.pl i www.kinder.com. Znajdziemy tam >> szczegółowe numery partii, gramatury oraz datę przydatności do spożycia.
W ramach środków prewencyjnych Ferrero zdecydowała o dobrowolnym wycofaniu ze sprzedaży określonych partii produktów Kinder Niespodzianka Maxi 100g, Kinder Schoko-Bons 46g, 125g, 200g oraz Kinder Maxi Mix Peluche 133g, zawierających produkt Kinder Schoko-Bons.
Wszystkie wskazane produkty zostały wyprodukowane w Belgii.
Salmonella w słodyczach – objawy
Pierwsze objawy Salmonelli zazwyczaj można zaobserwować już po 6 godzinach od spożycia pokarmu z tą bakterią, chociaż ten czas może się wydłużyć nawet do 72 godzin. Zatrucie Salmonellą charakteryzuje się wystąpieniem nudności, wymiotów i bólów brzucha. W późniejszym stadium może się również pojawić gorączka i biegunka. Choroba jest niebezpieczna dla dzieci i starszych osób ze względu na ryzyko odwodnienia. Leczenie jest objawowe i polega na łagodzeniu skutków oraz nawadnianiu organizmu. Jeżeli pojawią się bóle i zawroty głowy, konieczna jest konsultacja z lekarzem. Po upływie kilku dni chory powinien wrócić do zdrowia.