5 artykułów spożywczych, które powinny być zdrowe, a nie są
REKLAMA
Artykuły, które określa się mianem „zdrowej żywności” są coraz bardziej popularne. Dzięki temu możemy je z łatwością znaleźć na półkach w pobliskich sklepach. Niestety, ale nie wszystkie produkty posiadające nalepkę „organiczne” czy „z niską zawartością tłuszczu” są korzystne dla naszego organizmu. Sprawdźcie 5 najpopularniejszych artykułów spożywczych, które powinny być zdrowe, ale nie są.
Granola często polecana jest na śniadanie. Jednak jeśli nie jest domowej roboty, to trzeba uważnie czytać skład, który widnieje na opakowaniu. Takie produkty mogą mieć wysoką zawartość cukru, syropu kukurydzianego czy fruktozy. Czyli dokładnie tych składników, których chcemy uniknąć w nadmiarze.
Mówi się, że jogurt to samo zdrowie. To jest prawda, ale w przypadku jogurtu naturalnego. Niestety, ale wersje smakowe – podobnie jak granola – zawierają dużo cukru. Lepszym wyborem będzie zakup niskotłuszczowego jogurtu greckiego i dodanie do niego świeżych owoców.
Soki wydają się świetnym produktem, który pomoże nam w uzupełnieniu przynajmniej jednej dawki z zalecanych pięciu owoców dziennie. Jednak większość gotowych napoi nie zawiera cennego błonnika, którego dostarczamy jedząc owoce w całości. Błonnik ten chroni przed nadmiernym działaniem fruktozy i przy okazji wspomaga nasz organizm w sprzątaniu resztek pokarmowych. Przy gotowych owocowych sokach trzeba również uważać na ilość cukru dodanego przez producenta.
Popcorn zyskał popularność w ostatnich latach i przestał kojarzyć się tylko z kinową salą. Coraz częściej kupujemy go w formie, która pozwala na przygotowanie ziarenek kukurydzy w mikrofali. Wydaje się, że skoro nie dodajemy do niego oleju, to nie jest tuczący lub szkodliwy. Niestety, ale spożywając popcorn jako przekąskę, można w łatwy sposób przekroczyć zalecaną dawkę soli. To wiąże się z ryzykiem podwyższenia ciśnienia krwi.
Coraz więcej osób zamienia zwierzęce mleko na roślinne. Spowodowane jest to różnymi czynnikami, jednak trzeba pamiętać, że roślinne wersje niekoniecznie będą zdrowszym zamiennikiem. Dlatego tak ważne jest, żeby uważnie przeczytać opakowanie. Niestety, ale wiele firm dodaje do swoich produktów duże ilości cukru oraz karagen, czyli dodatek do żywności stworzony z czerwonych wodorostów. Używany jest do emulgowania lub zagęszczania mleka. Karagen może zwiększyć ryzyko wrzodów żołądka i nietolerancji glukozy. Dlatego, jeśli jesteś fanem mleka roślinnego, to postaw na świadomy wybór. :-)
Jakie artykuły spożywcze dodalibyście na tę listę?